POREZ NA DIVIDENDU I DOBIT POVEĆAN ZA 50%


MACA I LAV SLIKAVeliki paket ekonomskih zakona, kao što se i očekivalo doneo je privrednicima niz novina i izmena u poslovanju, a pre svega popunjavanje  budžetskog deficita raspoređen je kako na privredu tako i na građane.

PDV je sve prisutan, tako da  već svi  odavno primenjujemo i plaćamo  povećane poreske stope. Ali, da je to jedino povećanje, bilo bi lako ispratiti i primeniti.

 

– Stopa poreza na  dohodak građana povećana je sa 10% na 15%. Jedan od najzastupjenijih prihoda je dividenda. Donošenjem Zakona o Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, između ostalog povećana je stopa poreza na dividendu sa 10% na 15%. Ova nova stopa primenjuje se od  06.10.2012. godine.

Dividenda je ostvarena dobit privrednog društva, odnosno prihod po osnovu vlasništva nad kapitalom privrednog društva. Dividenda nastaje kada se na osnovu odluke skupštine privrednog društva (ili drugog organa društva koji vrši funkciju skupštine), deo ostvarene dobiti raspodeli vlasnicima akcija, odnosno udela.

Obaveza na plaćanje poreza na prihod od kapitala  /dividende/ nastaje danom isplate, a ne danom kada je doneta odluka o isiplati dividende. Znači, bez obzira kada ste doneli odluku o podizanju dividende za 2011., 2010., ili 2009. godinu, porez plaćate po stopi koja važi na dan isplate.

Olakšavajuća okolnost je što dividenda ne ulazi u osnovicu za obračun i plaćanje poreza na ukupan prihod građana, kako je prvobitno bilo nagoveštavano. Da je kojim slučajem i ta izmena ugrađena u Novi zakon, prihod od kapitala bio bi po tri osnova oporezovan, pa nam ostaje da se tešimo…..

Porez na dobit pravnih lica je drugi porez i plaća ga firma na kraju poreskog obračunskog perioda  i u tekućoj godini plaća se akontacija za tu godinu.  Pred Novu Godinu usvojen je i  Zakon o izmenama i dopunama zakona o porezu na dobit pravnih lica.

Stopa poreza na dobit od dosadašnjih 10% povećava se na 15%.  Akontacija za 2013. godinu utvrđivaće se na osnovu poreske prijave za 2012. godinu  godinu plaćaće se po stopi od 15%.

Stopa poreza na dobit za 2012. godinu  ostaje 10%.

O ovim i  tumačenju drugih propisa kao i njihova primena možete detaljnije pročitati na blogu: www.biljanatrifunovicifa.com

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s