ŽENA + HOBOTNICA = KNJIGOVOĐA


 

Otišli ste kod vrsnog oftamologa, lepo vas je pregledao, sigurno vam neće pasti na pamet, da kad ste već kod doktora /svi su oni završili medecinski fakultet, pa su se posle po izboru specijalizovali/, da  ga pitate šta da radite sa žučnom kesom koja vas danima boli, i da vas malo i internistički pregleda. Ne, svesni ste da nije specijalista te vrste, otićićete kod interniste. Poštuje se struka i specijalizacija. Ne, međutim, od knjigovođe se očekuje sasvim suprotno. Čuli ste da je uvedena ekološka taksa,  ili da se plaća poseban porez na uvoz softvera, ne znate kako da oformite dokumentaciju za izvoz, ili da pripremite dokumenta za uvoz, napišete nalog za devizno plaćanje prema inostranstvu, stigao je izveštaj o deviznom prilivu, treba uraditi raspored sredstava – odgovore na sva i slična pitanja očekujete od knjigovođe. On je po vama mnogo više i od doktora opšte medicine. I jeste.

Ne postoji jedinstvena definicija knjigovodstva, koje je u stvari sastavni deo računovodstva.

Računovodstvo se definiše kao podfunkcija funkcije upravljanja. S obzirom na to da računovodstvo predstavlja jedini potpun sistem kvantitativne analize u preduzeću, logično je da zauzima centralno mesto u informisanju menadžmenta preduzeća. Poslovno računovodstvo ima zadatak obuhvatanja i nadzora nominalnog (finansijskog) i realnog robnog toka. Shodno tome, poslovno računovodstvo ima zadatak količinskog i vrednosnog obuhvatanja i nadzora tokova novca i učinaka koji nastaju u procesu poslovanja.

U skladu sa navedenim, informacije i kontrola predstavljaju osnovne  zadatke poslovnog računovodstva. Ovi zadaci imaju karakter internih zadataka, a informacije ne služe samo za kontrolu ekonomičnosti i rentabilnosti, već predstavljaju i osnovu za odlučivanje. Pored internih zadataka, zakonskim propisima nametnut je i eksterni zadatak polaganja računa i informisanja.

Računovodstvo je širi pojam od knjigovodstva, odnosno knjigovodstvo i bilans predstavljaju jedan segment poslovnog računovodstva

Knjigovodstvo (engl. bookkeeping, nem. Buchhaltung) je glavni deo računovodstva. To je dokumentovana i strogo formalna evidencija zasnovana na sistematizovanom i hronološkom evidentiranju podataka o poslovnim događajima koji se odnose na stanja i izmene stanja imovine, obaveza, kapitala, prihoda, rashoda i rezultata.

Prema tome, poslovi spoljne trgovine, deviznog poslovanja, rada i radnih odnosa, ekoloških taksa i taksa na ambalažu, porez po odbitku, ugovor o reeksportu, su neke druge specijalizacije u oblasti ekonomije, a poželjno je da je vaš knjigovođa sve to odlično savladao. Fakat je, da postoje knjigovodstvene agencije /manji procenat/ koje sve ove i mnoge druge poslove iz oblasti ekonomije, prava itd. odlično rade. Na vama je samo da kada se odlučujete da stupite u poslovnu saradnju dobro promislite i potrudite se da pronađete takvog saradnika koji je kao žena hobotnica, koji može i hoće mnogo toga da uradi za vašu firmu. Uobičajeno je da prilikom odabira knjigovođe presudnu ulogu ima cena i preporuka. Preporuka je u redu ako ste je dobili od kolege koji se bavi istim poslom kao vi, jer ukoliko neko ima STR i preporuči vam svog knjigovođu a vi se bavite spoljnom trgovinom ili proizvodnjom, pitanje je da li će to biti baš pravi odabir.

Kako biste doneli najbolju odluku za vaš dugoročan poslovni uspeh, prilikom odabira knjigovođe  obratite posebnu pažnju na sledeće:

1. Stručnost

Ako smo prethodno rekli da se računovodstvo  definiše kao podfunkcija funkcije upravljanja, onda to podrazumeva i zahteva visok nivo znanja i stručnosti da bi se posao obavljao kvalitetno. Što podrazumeva, da pored završenog ekonomskog fakulteta,  da se vaš knjigovođa stalno usavršava i proširuje svoje znanje jer je to jedini način da ostane u toku i prati sve promene koje se konstantno dešavaju. Prethodni Zakon o računovodstvu i reviziji zahtevao je da računovođe polažu poseban ispit /6 predmeta/ za sticanje licence Ovlašćenog računovođe, kako bi mogao da potpisuje završni račun. To na žalost sada nije obavezno. Shodno tome, nemojte se ustručavati, da ako ne vidite u poslovnom prostoru okačene licence i diplome,  upitate potencijalnog saradnika o njegovom obrazovanju, pa makar bila ta osoba i 20 godina starija od vas. To je sasvim normalno, jer i vi u funkciji direktora u svojoj firmi kada primate u radni odnos nekog inženjera podrazumeva se da će uz svoj CV priložiti i kopiju diplome, neće ostati na „časna reč, završio sam fakultet“…

2:  Iskustvo

Poiskustvom, ne podrazumeva se životno iskustvo, i priličan broj godina života. Bitno je da vaš potencijalni knjigovođa ima iskustvo na ovim poslovima.  Dešava se da  neko otvori agenciju za knjigovodstvo zato što nije znao šta bi drugo radio.Ranije je radio je u nekoj firmi na jednom deliću ovog složenog posla i misli da može da zaokruži celu finansijsku priču. Ponovo se vraćamna prethodni Zakon o računovodstvu i reviziju, da bi polagali ispit za licencu postojao je minimum od 3 godine rada u računovodstvu. Drugim rečima, do 2006. godine da bi neko mogao da potpiše završni račun morao je da ima licencu. Posedovanje stare licence, koja se i dalje vrlo ceni, bila bi dobra preporuka za budućeg saradnika.

3.   Informatička obrazovanost

Radno iskustvo je svakako velika prednost. Na žalost, to iskustvo nekada je i ograničavajući faktor, jer nije redak slučaj da se starije knjigovođe nekako priviknu da rade knjigovodstvo na kompjuteru, nauče program i tu se njihovo znanje završava. U današnje vreme, kada je sve ubrzano, vremena nikad dovoljno, neophodno je da možete sa svojim knjigovođom da komunicirate preko emaila, da mu neki dokument pošaljete u atachmentu da ga pregleda i da da saglasnost na njega, ili da vam neki dokument koji se nalazi kod njega skenira i pošalje, jer vam je hitno potreban. Da ne pominjem prednosti elektronskog plaćanja, ili slanja dokumenata u poresku upravu.  Kad već elaboriramo programe i kompjuter, izuzetno je važno da pitate na kom knjigovodstvenom programu radi potencijalni knjigovođa. Hoću da kažem, da li je taj program licenciran, kako Zakon nalaže i da li ima alate koji omogućavaju da po pozivu od strane poreskog inspektora može da odštampa i nareže sve knjigovodstvene  promene i da ih da na uvid.

U koliko ne poseduje licenciran program, tu bi vaš razgovor trebao da se završi.

4.  Kredibilitet

Opet ću se vratiti na licencu Ovlašćenog računovođe. Pre polaganja ispita, uz potvrdu o radnom stažu, overena kopija diplome fakulteta, državljanstvo i potvrda da lice nije osuđivano niti da se protiv istog voi istraga , sve je to bilo potrebno priložiti i dobro platiti da bi izašao na ispit /6 predmeta, malo manje nego školska godina/. Nakon položenog ispita, a pre dobijanja licence, svako od nas je potpisao Zakletvu da će raditi po zakonu i čuvati poslovnu tajnu svog klijenta itd.,itd.  Drgim rečima, kredibilitet znači da je neka osoba  kojoj možete da verujete. Međusobno poverenje je neophodno, jer vi ne samo da predajete dokumenta na knjiženje toj osobi, već od njenog marljivog rada, stručnosti i savesti zavisi poslovanje vaše firme. U njenim rukama je praktično „srce vaše firme“.  U koliko to ne možete da procenite u direktnom kontaktu, slobodno zatražite telefone i imena firmi za koje agencija trenutno radi, da bi od postojećih klijenata čuli koliko su zadovoljni i koliko godina imaju poslovnu saradnju.

5.  Lokacija – poslovni prostor

Veliki broj ljudi voli kada im je knjigovođa blizu, na dohvat ruke. To olakšava posao, ali nije toliko bitno. Ozbiljne knjigovodstvene agencije imaju kurirsku službu i poslaće nekog od svojih službenika po dokumentaciju kod vas, tako da tu nemate problem oko gubljenja vremena.  Bitnije je da pitate koliko godina se agencija nalazi na istoj adresi. To prilično govori o stabilnosti i ozbiljnosti agencije. Jer, kada se neko često seli, to upućuje na razmišljanje zašto?

Iako nije toliko bitna kao prethodni kriterijumi ipak i lokaciju knjigovođe treba uzeti u obzir. Ako se bavite trgovinom ili sličnom delatnošću gde imate mnogo transakcija i često treba da se viđate sa knjigovođom, dobra je ideja da ga potražite u blizini vas.  Postoji takođe i opcija da za dodatnih 10 do 20 eura mesečno kurirska služba knjigovostvene agencije dolazi po papire kod vas, što u nekim slučajevima je i isplativije. Ali ako se bavite delatnošću gde nemate toliko mnogo papirologije tada vam lokacija i neće predstavljati toliki problem.

6.     Cena

Cene knjigovodstvenih usluga variraju,  zavise od velikog broja faktora.  Prvenstveno zavisi od vaše delatnosti, /da li je to proizvodno preduzeće, trgovina na veliko, da li se bavite uvozom ili izvozom/, da li ste u sistemu PDV, koliki  broj radnika imate, koliko  dokumenata imate prosečno i tome slično.  Ovo su faktori koji utiču sa vaše strane. S druge strane, i agencije se bitno razlikuju. Postoje  agencije koje imaju veliki broj klijenata, i rade profesionalno svoj posao, ali nekako industrijski, knjiže od donetog materijala. Zaduže službenika koji će sa vama komunicirati, hoću reći primaće dokumenta na knjiženje, odraditi platu I sve što je po ugovoru, ali neće biti u prilici da  vam pomaže u donošenju poslovnih odluka, ili oko razvoja firme. Pogotovu, ako ste tek počeli sa radom, tada će te imati bezbroj pitanja,  potrebu za podrškom i savetom u mnogim oblastima poslovanja. Takve agencije imaju nešto niže cene.

Postoje i druge, koje se znatno više vremena posvećuju svakom klijentu po naosob. Informišu vas o svim zakonskim izmenama,  pored knjigovodstva, znaju i spoljnotrgovinsko poslovanje, devizno poslovanje,  i da ne nabrajam, imaju odgovore na skoro sva vaša pitanja iz oblasti ekonomije. Kod ovako kompleksnijeg odnosa ne možete očekivati neku malu cenu.

Pored navedenog, u svakom slučaju isplati vam se da angažujete agenciju, umesto da oformite svoju knjigovodstvenu službu. Raspitajte se samo kolika je plate jednog prosečnog šefa računovodstva, pa na to dodajte doprinose, ne sme se zaboraviti ni deo poslovnog prostora, radni sto, kompjuter, program, I da ne pominjem tekuće  kancelarisjke i režijske troškove.  Kada je knjigovodstvo u okviru firme, stepen tajnosti podataka je znatno niži, od tajnosti plata do podatka da li je vlasnik podigao dividendu i koliko.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s